Men, det er en økende trend å bruke tøybleier igjen! Det beste argumentet er selvsagt at det gir en miljøgevinst. Et vanlig bleiebarn i dag etterlater seg 1 tonn med bleieavfall. For de som har prøvd å fyre opp en full bleie, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor brukte bleier er det avfallet som krever mest energi å destruere.
Norske barn er i verdenstoppen i bleiebruk, blandt annet fordi dagens engangsbleier er så absorberende at barnet ikke kjenner ubehag ved f.eks en våt tissebleie.
Vi kjenner heller ikke fullt ut konsekvensen av innepakking i plastlignede materiale på lang sikt.
Minsten brukte stort sett bare tøybleier frem til 1 år, så ble vi litt slappe.. Jeg tenkte likevel å dele litt av de erfaringene vi gjorde, som var utelukkende positive!
Helt i starten brukte vi brettebleier, det vil si store gasskluter som ble brettet til en bleie. Nalle vil her vise litt av tekniker og modeller:
Utenpå tøystykket må du bruke et sperrelag, bestående av enten ullbukse innsatt med lanolin, eller et annet sperrelag for å hindre fukt å trenge gjennom.
for å se forskjellige brettetekniker, finnes det en rekke videoer på Youtube, blandt annet denne
Det finnes også en rekke alt-i-ett bleier, blandt annet fra Bum Genius, et amerikansk merke, her får du innlegg og sperrelag i en og samme bleie
Felles for disse bleiene er at de vaskes på 60 grader med litt flytende vaskemiddel, tøymykner skal IKKE brukes, det ødelegger sperrelaget i alt-i-ettbleiene!
Når barnet begynner å få fast avføring, kan man legge et tynt rispapir inni bleien, avføringen kan da kastes rett i toalettet.
Minsten brukte ca 20 bleier i døgnet, vaskemaskinen ble satt på om morgenen, og utpå dagen var bleiene klare til bruk igjen.
Hos Krabaten kan man se et regnestykke som gir en liten indikasjon på hvorfor det er svært gunstig økonomisk å bruke tøybleier, se her
En del kommuner gir tilstudd til innkjøp av tøybleieutstyr, sjekk med din kommune om en slik ordning eksisterer, hvis ikke; Begynn å mase!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar